När du ska renovera huset på ett miljövänligt sätt behöver du tänka på vilka material du använder, och återanvända så mycket som möjligt. Du kan titta efter olika miljömärkningar och välja bort plast så mycket det går. Ta också reda på om det finns olika gifter eller skadliga ämnen i huset sedan tidigare, som kan försämra hälsan för de som bor i huset.
Med radonmätning från Radea kan du se om det finns skadliga nivåer av radon i husets inomhusluft. Radonmätning kan utföras via hembesök, snabbmätning eller en mätning som sker under längre tid. När du renoverar huset miljövänligt är det ett bra tillfälle att göra en radonmätning, för att minska risken för lungcancer.
Renovera badrummet
Att renovera badrummet är ett stort åtagande, och när du är mitt uppe i att välja kakel, badkar och annat kan det lätt hända att du glömmer att tänka miljövänligt. Men det är bättre både för plånboken och miljön. När det gäller väggar, golv och tak väljer många klinker och kakel, vilket är ett hållbart naturmaterial som kan användas i många år. Det finns dock en nackdel, och det är kylan. Kakel kan kännas kallt under fötterna, särskilt under den kallaste årstiden. Därför väljer många att installera golvvärme, men det är inte energismart. Om du dock endast använder golvvärmen under vissa delar av året, och kopplar ur den på sommaren, kan du dra ner på energiförbrukningen. Det går också att endast installera golvvärme där du går mest, istället för under hela golvytan.
Återanvänd material
När du ska riva ut det gamla materialet från bostaden kan det vara bra att fundera lite kring om du kan återanvända det. Det går att slipa och måla om golv, samt fönster och köksluckor. Om diskbänken är rostfri kan den gå att använda i decennier. Köksstommarna kan också återbrukas och installeras på andra ställen i hemmet, som i tvättrummet eller i källaren. Vill du riva ut hela köket? Då kan du skänka bort det via Blocket, du behöver inte slänga det.
Välj miljömärkt
Du kan hitta många miljömärkta byggprodukter i bygghandeln, med märkning från Svanen eller Bra Miljöval. Det är ett sätt att undvika dåliga kemikalier i exempelvis spackel, färg, lim, fogmassa och byggskivor. Undvik att använda thinner, lacknafta, xylen, terpentin och toluen. Det är bättre att välja naturliga färger som är baserade på pigment från naturen, som äggoljetemperafärg, linoljefärg och färger som har märkning från Bra Miljöval och Svanen. FSC-märkta produkter till altanen är bäst då de inte bidrar till illegal avverkning och skogsskövling, vilket ger dig trä framtaget så att det tar hänsyn till miljö och människor.
Undvik plast
Det är bäst att dra ner på mängden plast och i största möjliga mån använda naturliga material. Plastgolv i PVC bör undvikas, välj istället golv i sten, linoleum och trä. Till väggarna är papperstapeter bäst. Om du behöver isolera, välj glasull eller stenull istället för cellplast.