Miljövänliga bilar

Miljövänliga bilar är i ropet och det är helt naturligt med tanke på att utsläppen från bilar, globalt sett, innebär kraftig negativ miljöpåverkan. Miljövänligare bilar kan helt enkelt vara en av lösningarna på ett av vår samtids största problem. Men vad är egentligen en miljövänlig bil? Det finns olika bilar som är mer miljövänliga än en ren bensin- och diesel bil. Bland de tre vanligaste typerna finns de så kallade hybridbilarna, som är en kombination av traditionell motor samt elmotor. Sedan har vi bränslecells bilarna som kanske är lättare att ta till sig då de tankas på samma sätt som fossilbilar. Mest miljövänligt är dock rena elbilar.

Höjd skatt vid högt utsläpp

De flesta vanliga bilar som drivs av bensin- och diesel kommer att får en högre straffskatt beroende på mängden koldioxid bilen släpper ut. Släpper bilen ut mer än 95 gram, tillkommer en extra skatt på 77 kronor per gram upp till 140 gram. Råkar man ha en bil som släpper ut mer än 140 gram kostar det 100 kronor extra per gram, detta gäller under de tre första åren. Det kommer bli en kraftig höjning för de som kör en törstig SUV. Detta nya lagförslag gynnar elbilar, och dess köpare. Miljöbilspremien ska höjas från dagens 40 000 kronor till 45 000 kronor.

Byta till elbil

Det vanligaste argumentet för att inte välja en elbil är räckvidden. Många är rädda för att få batteritorsk. Vilket är en obefogad rädsla då det byggs nya laddstationer överallt och tillgängligheten för att ladda sin elbil ökar. Man har inte längre behov av en fossilbil, utan klarar sin dagliga bilkörning bra med en elbil. Det finns en hel del elbilar på marknaden idag, vilket gör att alla kan hitta den elbil som passar just er. Fler fördelar med elbilen är att den är tyst, den har även en acceleration som kan jämföras med en turbo i en fossilbil, se turbo.nu.