Energisnål belysning – en guide

Rätt belysning hemma är viktigt. Den skall vara funktionell och ge ett behagligt ljus samtidigt som den skall vara med och bidra till den känsla man är ute efter i ett rum. Fördelarna med att optimera sin belysning hemma är många. Dels kan man spara stora summor pengar genom att se över hurdana ljuskällor man använder och varifrån energin tas, och dels kan man genom att välja rätt belysning skapa ett så miljövänligt hem som möjligt. Idag är det lättare än någonsin att hitta belysning som sparar energi. Det finns ett stort utbud av belysning att välja mellan som inte ruinerar dig utan istället är snälla mot plånboken. För att det skall bli så lätt som möjligt för dig att veta vad man skall hålla utkik efter skall vi guida dig genom belysningens olika valmöjligheter, så att du kan skaffa dig de produkter som är bäst utgående från dina behov.

Gör dig av med glödlamporna

För bara några år sedan var det främst glödlampor som vi använde för att få belysning hemma. De drar relativt mycket energi och utvecklingen har gjort att det finns bättre alternativ. det är lättare att hitta rätt ljuskälla idag än det var för tio år sedan. Rätt ljuskälla drar så lite energi som möjligt och ger ändå ifrån sig önskat ljus. Det första steget när man skall åstadkomma energisnål belysning är att göra sig av med glödlamporna. Istället kan man investera i LED-lampor, halogenlampor eller lågenergilampor. Det gemensamma för dem alla är att de drar mycket mindre energi än de gamla glödlamporna. Det som skiljer dem åt är vilka ljuskällor de kan användas i, och vilken typ av ljus de avgör. Är man osäker på vad som passar en bäst kan man kika in på Lampguiden som Energimyndigheten har skapat. Den kan vara ett hjälpsamt verktyg för att man skall kunna välja rätt lampor. En viktig sak är att alltid komma ihåg att föra använda lampor till återvinningen. De får inte slängas i vanliga sopor.

Välj lampor efter användningsområde

När man skall spara energi genom sin belysning gäller det att se över hur de olika lamporna används, och vilken funktion de skall fylla. En taklampa i köket behöver till exempel ge ett starkare ljus än fönsterlampor som snarare finns till för att avge en mysigare belysning. En del föredrar att ha en ljuskälla, medan andra vill ha flera i samma rum. Det handlar i grund och botten om en smaksak. Ljustema.se är ett bra ställe där man kan hitta lampor som passar för olika ändamål. Något annat som är värt att tänka på är att man skall släcka lamporna när man går ut ur ett rum. Varje sekund en lampa är påslagen drar den energi. Genom att släcka dem när man går ut ur rummet sparar man också energi. Det är alltså inte bara själva lamptypen som är avgörande, utan även hur ofta de är påslagna. Glömmer man lätt bort att släcka lamporna kan man installera en timer som gör jobbet åt en.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *