Spara på både elen och miljön

När vintern står för dörren är det många som uppmärksammar hur höga elräkningarna egentligen blir. Tack och lov finns det flera sätt att hushålla bättre med elen i hemmet. Här kommer alla knep för att spara både plånboken och leva mer miljövänligt.

Kapa dina elkostnader

I genomsnitt gör svenska hushåll årligen av med omkring 3000-6000 kWh i ren hushållsenergi. Det kan låta som en hög siffra, vilket det på många sätt också är. De här siffrorna är dessutom högre för dem som bor i villa. Vad kostar det då i genomsnitt förs oss svenskar? Elkostnader på 6000 kronor per år är inga ovanligheter, om man ser till lägenheter. För den som vill dra ned dessa siffror finns en hel del man kan göra, som sparar tusenlappar. Det första är naturligtvis att hålla en lägre inomhustemperatur om den drivs av el. Det finns uppskattningar på nätet vilka temperaturer som är lagom, och man bör inte överskrida dessa i onödan. Om man dessutom ser till att täta ordentligt runt alla fönster och dörrar, är halva slaget vunnet. Just värme som läcker ut, drar en hel del el i onödan. Att släppa ut värmen är bokstavligt talat att elda för kråkorna. Här kommer några andra tips för att sänka sina elkostnader.

  • För att ytterligare minska värmen som försvinner är det bra att hålla persienner nedfällda.
  • LED- och andra lågenergilampor bör vara förstahandsvalet i alla lampor. Det innebär förmodligen ett par hundralappar årligen i vinst, för varje gammal lampa som byts ut. På samma sätt bör man givetvis släcka i rum där ingen befinner sig.
  • Idag använder vi många tekniska prylar som har laddare. Sådana laddare bör man dra ut när de inte används.
  • En riktig slösare av el är golvvärme. Stäng därför av den då den inte tillför någon nytta.
  • Genom att frosta av frysen gör man så att den arbetar mer effektivt. Då drar den mindre el.
  • Om det är möjligt ska man tvätta i 40 grader istället för 60 grader.
  • En halvfull diskmaskin drar lika mycket energi som en full.