Gå off grid

Att gå off grid innebär att man klipper banden till samhället när det kommer till energi- och eventuellt vatten- och matförsörjning. Hur man går tillväga för att göra just det kan skilja sig åt en aning, men en sak är säker och det är att allt fler människor vill leva på det här sättet. Varför man vill det kan variera. En del gillar bara tanken på att vara helt självförsörjande, medan andra är så kallade ”preppers” och förbereder sig för en framtida katastrof som kommer att slå ut hela samhället.

Energiförsörjning på olika sätt

de som vill klippa kabeln till elnätet måste själva se till sina energibehov för det är inte särskilt många som vill leva helt utan el. Bor man på en plats med många soltimmar kan man sätta upp solpaneler som är kopplade till en batteribank. Batteribanken består ofta av bilbatterier och genom den kan man lagra energi för framtida bruk. Bor man på en blåsig plats är det en bra idé att sätta upp ett litet vindkraftverk. Det finns idag många små vindsnurror som kan generera el. Även där kan man lagra energin i en batteribank. Bor man i närheten av ett vattenfall, en fors eller något annat vatten med kraftig rörelse kan man dra nytta av det. Det många olika vattenkraftsystem att välja mellan, både lite enklare och komplicerade varianter.

Vikten av matförsörjning

Om man vill gå off grid måste man ha tillräckligt med mat. Har man sin egen energi tillgänglig men ändå måste handla från affären är man inte självförsörjande på långa vägar. Det gäller att kunna med djurhållning, odling och hur man bevarar årets skörd för att få tillräckligt näring hela året runt. Man måste lära sig hur man konserverar, torkar, syltar och saftar, saltar och fryser in ordentligt. Att bli helt självförsörjande på mat kan därför ta ett tag och i början kan man behöva komplettera med mat från affärerna. sälj fakturor för mer pengar kvar varje månad och lägg detta på att utveckla odlandet och er djurhållning. Gå kurser om ni behöver och se till att ni har en plan om er skörd misslyckas.