Miljövänliga byggmaterial

I takt med att människor blir allt mer medvetna om hur vår livsstil påverkar vår planet och dess klimat, försöker allt fler göra medvetna val när de konsumerar, och välja sådana produkter som är hållbara och som inte skadar miljön. Ett område som många glömmer är dock byggmaterial, som kan ha stor påverkan på miljön.

För att välja så miljövänliga byggmaterial som möjligt ska man framförallt tänka på två saker: dels att välja material som är förnyelsebara och som är energisnåla att producera, dels att välja material som är naturliga och inte har behandlats med kemikalier som kan vara skadliga för djur och natur. Exempel på material som är förnyelsebara är lera och trä. Det sistnämnda förutsätter dock att man väljer virke som kommer från miljömärkta skogsbruk. I största möjliga mån ska man också välja lera eller virke som har producerats så nära byggplatsen som möjligt, eftersom transportsträckan, och därmed miljöpåverkan, minskar på det sättet.

Om man ändå måste beställa material längre ifrån, vilket är nästintill oundvikligt när man bygger ett hus från grunden, kan man minska miljöpåverkan genom att beställa allt material samtidigt. På Byggmax.se hittar du till exempel allt du behöver till ett husbygge, och kan därmed transporera allt material med bara en resa.

När det gäller kemikalier ska man undvika material som PVC, cellplast, laminat och spånplattor, eftersom dessa skapas med hjälp av kemikalier eller behandlas med kemikalier. Bra alternativ är istället tegel, halm, lin, hampa och cellulosa (för isolering).

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *